RESETIPS

Då är det bäst att applicera solkrämen

Här är några riktlinjer att följa.

När det gäller att skydda huden mot solens skadliga strålar, är det viktigt att välja en solkräm med rätt SPF och att applicera den på rätt sätt. Men när är det egentligen bäst att applicera solkrämen?

I den här artikeln tittar vi närmare på hur solkräm fungerar, vilka faktorer som påverkar effektiviteten och när det är bäst att applicera den för att få maximal skydd mot solen.

Vad är solkräm och hur fungerar det?

Solkräm är en produkt som skyddar huden mot UV-strålning från solen. Det finns två typer av UV-strålning som kan skada huden: UVA-strålning, som orsakar åldrande och rynkor, och UVB-strålning, som orsakar solbränna och kan öka risken för hudcancer.

Solkrämer innehåller kemikalier eller mineraler som absorberar eller reflekterar UV-strålning för att skydda huden. SPF-värdet (Sun Protection Factor) på en solkräm indikerar hur mycket skydd den ger mot UVB-strålning. Ju högre SPF-värde, desto bättre skydd.

Vilka faktorer påverkar effektiviteten av solkräm?

För att få maximal effekt av solkräm är det viktigt att applicera den på rätt sätt och vid rätt tidpunkt. Här är några faktorer som kan påverka effektiviteten av solkräm:

Typ av solkräm
Det finns två typer av solkräm: kemisk och fysisk. Kemisk solkräm innehåller kemikalier som absorberar UV-strålning, medan fysisk solkräm innehåller mineraler som reflekterar UV-strålning. Båda typerna är effektiva, men det kan finnas skillnader i hur de fungerar och hur de känns på huden.

Mängd solkräm
För att få maximalt skydd är det viktigt att applicera tillräckligt med solkräm. En tumregel är att använda en mängd på en tesked för varje kroppsdel som utsätts för solen. Det kan också vara bra att använda en högre SPF om du inte är säker på om du applicerat tillräckligt mycket.

Tid på dagen
UV-strålning är starkast mellan kl. 10.00 och 16.00, så det är extra viktigt att skydda huden under den här tiden. Det betyder inte att du inte behöver solkräm på andra tider av dagen, men att du bör vara extra noga under de starkaste timmarna.

Aktivitet
Om du är aktiv och svettas mycket kan solkrämen försvinna snabbare från huden, vilket minskar effektiviteten. Det kan därför vara bra att använda en vattenfast solkräm om du ska ut och röra på dig eller bada.

När är det bäst att applicera solkräm?

Nu när vi har tittat på vad solkräm är och vilka faktorer som påverkar dess effektivitet, kan vi ta en närmare titt på när det är bäst att applicera solkräm. Här är några riktlinjer att följa:

Innan du går ut
Det bästa tillfället att applicera solkräm är innan du går ut i solen. Det ger solkrämen tid att absorberas och börja skydda huden innan den utsätts för UV-strålning. Applicera en tillräcklig mängd solkräm på alla utsatta områden, inklusive ansikte, nacke, armar och ben.

Varje dag
Även om det är molnigt eller om du inte planerar att vara utomhus hela dagen, är det fortfarande viktigt att använda solkräm varje dag. UV-strålning kan tränga igenom moln och fönsterrutor, så huden utsätts för solen även inomhus.

Varje gång du svettas eller badar
Om du svettas mycket eller badar, kan solkrämen försvinna från huden snabbare, vilket minskar dess effektivitet. Det är därför viktigt att applicera mer solkräm varje gång du svettas eller badar, även om du använder en vattenfast solkräm.

Varje 2-3 timmar
Solkräm kan förlora sin effektivitet med tiden, så det är viktigt att applicera den igen varje 2-3 timmar. Om du är utomhus under lång tid, eller om du svettas eller badar mycket, kan det vara nödvändigt att applicera solkräm ännu oftare.

Sammanfattning

Att använda solkräm är ett viktigt steg för att skydda huden mot solens skadliga strålar. För att få maximal effekt av solkräm är det viktigt att välja rätt typ av solkräm, använda tillräckligt med solkräm, applicera den på rätt tidpunkt och applicera den igen regelbundet under dagen. Genom att följa dessa riktlinjer kan du skydda din hud och minska risken för solskador och hudcancer.

Vanliga frågor om solkräm

Vilken SPF ska jag välja?
Det beror på din hudtyp och hur stark solen är där du befinner dig. Generellt rekommenderas SPF 30 eller högre för att få tillräckligt skydd mot UVB-strålning.

Vilken typ av solkräm är bäst?
Det beror på personliga preferenser och hudtyp. Kemisk solkräm är vanligtvis lättare att applicera och absorberas snabbare, medan fysisk solkräm kan kännas tyngre på huden men kan vara bättre för personer med känslig hud.

Hur vet jag om solkrämen är vattenfast?
Solkrämer som är vattenfasta kommer att indikera det på etiketten. Tänk på att även vattenfasta solkrämer kan försvinna från huden om du svettas eller badar mycket.

Kom ihåg att solskydd inte bara är viktigt under sommarmånaderna utan också under resten av året. Oavsett om det är soligt eller molnigt är det viktigt att skydda huden mot UV-strålning.

Så se till att alltid ha solkräm till hands och följ riktlinjerna för bästa möjliga skydd. Din hud kommer att tacka dig för det!

Om Travel Zmart

För oss handlar det inte om att sälja en resa – det handlar om att öppna dörrarna till en helt ny upplevelse. För oss är en upplevelse något som du ska bära med dig i resten av ditt liv.

Hör av dig med dina önskemål och funderingar, vi hjälper dig gärna att skräddarsy en oförglömlig upplevelse.
Kom ihåg – det kostar inget extra att boka via oss!

Boka din F1 resa 2024

Boka din F1 resa 2024

• F1 resa fr 12495:-
• Flyg t/r
• 1 väska + handbagage
• 4 nätter på minst 3-stjärnigt hotell
• F1 biljett till 3 dagar
• Du väljer själv när du vill åka

läs mer
Island

Island

• Upplev Island fr 14990:-
• 4 nätter övernattning
• Inträde till SPA ingår
• 3 populära utflykter ingår
• Du väljer själv när du vill åka.

läs mer

Boka med oss

Här kan du få hjälp av erfarna resesäljare med just din resa. Skicka en förfrågan så kan vi hjälpa dig med ett erbjudande!

Hos Travel Zmart skräddarsyr vi gärna ett erbjudande på en resa sammansatt utifrån dina önskemål och behov, om det du vill ha inte går att söka eller boka på hemsidan.

Vad är 7+4?