RESETIPS

Trestaden - mat och kultur i norra Polen

Spencer rapporterar från Trestaden i Polen

En timmes lång flygresa från Arlanda och du når Trójmiasto, Trestaden.

Flygplatsen i Gdańsk ombesörjer även grannstäderna Gdynia och Sopot. Dessa tre städer bildar ett storstadsområde på över 1 miljon invånare längs den polska östersjökusten. Med en växande ekonomi och trygghet på gator och torg i kombination med mat och kultur är Polen en attraktiv weekenddestination som dessutom är snäll mot plånboken. Åk tre nätter och få en försmak av Trestaden.

Gdańsk, med sitt gamla stan och innerstad är rik på kyrkor, särskilt Mariakyrkan och andra fascinerande byggnader.För den ölintresserade rekommenderar jag Craft Beer Central Hotel. Ett hotell med klass och eget bryggeri med pub precis vid tågstationen Główny. Promenera längs gågatan Długa och ät sedan middag på Swojski Smak alldeles i närheten av citykärnan, en modern polsk restaurang med ett 100-tal vodkasorter. Inled kvällen med vodkaprovning, en planka med sex sorters polsk vodka går på 39 PLN: en svensk hundralapp! Komplettera med ogórek kiszone (inlagd gurka) och beställ den traditionella rågsoppan żurek. Är du mer hungrig; testa gärna placki ziemniaczane (polsk raggmunk) med önskad topping eller kotlety mielone (frikadell) som serveras med potatismos samt rödbetor som är strimlade och stekta.

Är du ute efter en enkel, genuin polsk upplevelse under lunchtid är en mjölkbar – bar mleczny –  stället du ska prova. Ett arv från kommunisttiden som nu serverar polsk humanskost och drar till sig allt fler turister. Ge polska kåldolmar en chans, gołąbki, som traditionellt serveras med tomatsås. Du kommer märka att fläskkött, dill, persilja, potatis och vitkål är frekvent förekommande ingredienser i det polska köket. Engelska språket funkar generellt utmärkt för kommunikation men är inte självklart på mindre polska restauranger såsom mjölkbarer. När mitt polska ordförråd inte räcker till åker översättningsappen fram.

Gdynia är en hamnstad med mestadels modern bebyggelse. Det ligger en del trevliga caféer och restauranger längs med strandlinjen. Perfekt för en långpromenad med vätskepauser längs vägen. Fredag-söndag arrangeras ofta kulturevenemang. Pierogi, polska kroppkakor/degknyten är både vardags- och festmat. Alldeles intill marinan i Gdynia ligger restaurangen Pierożek, välj önskad fyllning och doppa i gräddfil – śmietana. Restaurangen är särskilt lämplig för att inta en lunch.

Sopot, en mindre stad mellan Gdynia och Gdańsk är känd för sin långa strandpromenad som under säsong är en välbesökt badort. Du bor med fördel på mysiga Anchor House, ett trevligt litet enplanshotell med för det mesta obemannad reception. Rummen är ljusa, rymliga och moderna.

En av mina personliga favoriter inom den polska gastronomin är golonka – fläsklägg – som kan tillagas på flera olika sätt. En av de mest saftiga och smakrika hittar du på Karczma Polska Zagroda (ungefär polska gårdsvärdshuset), 35 minuters promenad från centrala Sopot. För den som hellre åker bil är såväl Uber som vanlig taxi mycket prisvärt i Polen. Miljön på värdshuset är lantlig och påminner invändigt om en magasinsbyggnad på den svenska landsbygden. Testa gärna fläsklägget som är kokt i honung och senap. Rätten serveras med pepparrot, kumminsdoftande surkål, senap och stampad potatis. Skölj ner med husets röda vin eller en Tyskie, som är en fyllig polsk lageröl som med fördel ackompanjeras av en snaps. Varför inte Żubrówka Bison Grass?

En måndagskväll kan du titta in på musikklubben Teatr Boto där musikfantaster samlas för att jamma eller bara avnjuta levande musik. På helgerna är det livemusik på bland annat bryggeripuben Browar Miejski som ligger på den vitala gågatan Monte Cassino som för övrigt rymmer butiker, caféer samt Sankt Görans katolska kyrka (Kościół św. Jerzego w Sopocie). Mina observationer av Trestaden som speglas i texten har gjorts i oktober och mars månad. Sommartid kan man anta att utbudet av kultur och evenemang är ännu bredare.

Om Travel Zmart

För oss handlar det inte om att sälja en resa – det handlar om att öppna dörrarna till en helt ny upplevelse. För oss är en upplevelse något som du ska bära med dig i resten av ditt liv.

Hör av dig med dina önskemål och funderingar, vi hjälper dig gärna att skräddarsy en oförglömlig upplevelse.

Kom ihåg – det kostar inget extra att boka via oss!

Boka din F1 resa 2024

Boka din F1 resa 2024

• F1 resa fr 12495:-
• Flyg t/r
• 1 väska + handbagage
• 4 nätter på minst 3-stjärnigt hotell
• F1 biljett till 3 dagar
• Du väljer själv när du vill åka

läs mer
Island

Island

• Upplev Island fr 14990:-
• 4 nätter övernattning
• Inträde till SPA ingår
• 3 populära utflykter ingår
• Du väljer själv när du vill åka.

läs mer

Boka med oss

Här kan du få hjälp av erfarna resesäljare med just din resa. Skicka en förfrågan så kan vi hjälpa dig med ett erbjudande!

Hos Travel Zmart skräddarsyr vi gärna ett erbjudande på en resa sammansatt utifrån dina önskemål och behov, om det du vill ha inte går att söka eller boka på hemsidan.

Vad är 7+4?