RESETIPS

Detta får du inte göra när du reser i japan

En resa till Japan är en dröm för många äventyrliga resenärer.

Landets rika kultur, traditioner och moderna städer lockar besökare från hela världen. Men när du planerar din resa finns det vissa saker du bör undvika för att göra din vistelse så behaglig som möjligt.

I den här artikeln kommer vi att diskutera några av de vanligaste misstagen som resenärer gör när de besöker Japan och hur du kan undvika dem.

Att inte lära sig de grundläggande fraserna

En av de första sakerna du bör göra innan du reser till Japan är att lära dig några grundläggande fraser på japanska. Japanska är ett komplext språk, och även om många japaner talar engelska, kan det vara till stor hjälp att kunna säga några enkla fraser som “hej”, “tack” och “ursäkta mig”. Det visar att du är respektfull och villig att anpassa dig till den lokala kulturen. Det kan också underlätta kommunikationen i vissa situationer där engelska kanske inte är lika vanligt.

Att inte respektera lokal kultur och traditioner

Japan är ett land med djupt rotade kulturella traditioner, och det är viktigt att visa respekt för dem när du besöker. En av de vanligaste misstagen är att inte klä sig lämpligt när du besöker helgedomar och tempel. Det är viktigt att täcka axlarna och knäna och ta av dig skorna innan du går in. Att följa dessa regler visar att du har förståelse och uppskattning för den japanska kulturen.

En annan aspekt av den japanska kulturen som många resenärer inte tar hänsyn till är att det är viktigt att vara tyst och respektfull i kollektivtrafiken, särskilt på tåg. Mobiltelefoner bör vara på ljudlöst läge, och det är allmänt sett som olämpligt att prata högt eller störa andra passagerare. Genom att vara medveten om och respektera dessa sociala normer kan du undvika att förolämpa lokalbefolkningen.

Att inte planera noggrant

När du reser till ett annat land är det viktigt att planera noggrant för att undvika obehagliga överraskningar. En vanlig fallgrop är att inte undersöka klimatet och packa fel kläder. Japan har olika årstider och klimatzoner, så det är viktigt att klä sig lämpligt för vädret under din vistelse. Det kan vara en bra idé att kolla väderrapporter och packa kläder som är bekväma och passar för årstiden.

Det är också viktigt att planera din resväg och boka boende i förväg. Japan är ett populärt resmål, och vissa platser kan bli fullbokade snabbt, särskilt under högsäsongen. Genom att göra en detaljerad resplan och boka boende i förväg kan du undvika besvikelser och se till att du har en bekväm vistelse.

Att ignorera lokal etikett

I Japan är det viktigt att följa vissa sociala regler och etikett. En vanlig missuppfattning är att det är okej att sticka ätpinnarna rakt ner i riset när du äter. I själva verket betraktas det som ohygieniskt och oartigt. Istället bör du använda en särskild skål eller hållare för att placera dina ätpinnar när du inte använder dem.

En annan viktig etikettsregel är att inte blåsa din näsa högt och offentligt. I Japan anses det vara ohygieniskt och stötande. Om du behöver snyta dig, ska du gå till toaletten eller använda en näsduk diskret. Genom att visa respekt för lokal etikett visar du att du är medveten om och uppskattar den japanska kulturen.

Att inte prova den lokala maten

Japan är känt för sin fantastiska matkultur, och det vore synd att inte prova den lokala maten när du är där. En vanlig missuppfattning är att japansk mat bara består av sushi. Men det finns så mycket mer att utforska, som ramen, tempura, okonomiyaki och mycket mer. Var modig och prova nya rätter och smaker. Du kan upptäcka nya favoriter och få en autentisk smakupplevelse av Japan.

Att inte respektera tempel och helgedomar

Japan är fyllt med vackra tempel och helgedomar som är viktiga för den japanska kulturen och religionen. När du besöker dessa platser är det viktigt att visa respekt och inte bete sig störande. Var försiktig med att inte klättra på stenarna, röka eller äta inom tempelområdena. Dessutom är det viktigt att följa instruktionerna om att ta av dig skorna och vara tyst under besöket.

Att inte utforska utanför de stora städerna

Många resenärer begränsar sig till de stora städerna som Tokyo och Kyoto, men det finns så mycket mer att utforska utanför dessa populära destinationer. Ta dig tid att besöka mindre städer och landsbygden för att uppleva den verkliga charmiga sidan av Japan. Du kan besöka traditionella byar, njuta av vacker natur och lära dig mer om det lokala livet. Genom att vidga dina vy kan du få en djupare förståelse för den japanska kulturen och skapa minnesvärda upplevelser som inte alla turister får.

Att inte vara medveten om kulturella evenemang och högtider

Japan är känt för sina unika kulturella evenemang och högtider. En vanlig miss är att inte vara medveten om dessa evenemang och därmed missa möjligheten att delta i dem. Till exempel är hanami, blomsterbeskådning under körsbärsblomningssäsongen, en viktig tradition i Japan. Genom att planera din resa för att sammanfalla med sådana evenemang kan du uppleva den speciella atmosfären och få en inblick i den japanska kulturen på ett unikt sätt.

Att inte lära dig om lokal kollektivtrafik

Kollektivtrafiken i Japan är väl utvecklad och effektiv. Men en vanlig fälla är att inte lära sig om hur det fungerar och inte vara förberedd på hur man navigerar i det. Det är viktigt att förstå det japanska tågsystemet, inklusive hur man köper biljetter, använder rätt plattform och förstår tidtabeller. Genom att göra din hemläxa i förväg kan du undvika förvirring och förlorad tid och resa smidigt runt i landet.

Att inte vara försiktig med badetikett

Onsen, varma källor, är en populär aktivitet i Japan. Men det finns vissa regler och etikett som bör följas när du besöker dem. Till exempel är det viktigt att tvätta sig noggrant innan du går in i badet, och att inte ta handduken med dig i vattnet. Att bryta mot dessa regler kan betraktas som oartigt och respektlöst. Genom att vara medveten om badetikett kan du njuta av onsen-upplevelsen på ett korrekt och respektfullt sätt.

Att inte vara försiktig med sopsortering

I Japan är sopsortering en viktig del av vardagen. Det finns strikta regler för att sortera sopor i olika kategorier, såsom brännbart, återvinningsbart och icke-brännbart avfall. Att inte vara medveten om dessa regler och inte sortera soporna korrekt kan betraktas som oartigt och miljöovänligt. Genom att visa respekt för dessa riktlinjer kan du bidra till att bevara miljön och visa hänsyn till lokalbefolkningen.

Vanliga frågor

Vad är inte tillåtet att ta med in i Japan?

Japan har strikta regler för vad som får tas in i landet. Förbjudna föremål inkluderar vissa droger, vapen, explosiva ämnen och pornografiskt material. Det är också viktigt att vara medveten om att vissa receptbelagda läkemedel som är tillåtna i andra länder kan vara förbjudna i Japan. Kontrollera alltid med den japanska tullen innan du reser.

Är det säkert att resa till Japan?

Japan är generellt sett ett mycket säkert land att resa i med låga brottsnivåer. Dock bör resenärer alltid vara medvetna om sin omgivning, särskilt i större städer eller turistområden. Det är också bra att hålla sig uppdaterad om eventuella naturkatastrofer, som jordbävningar eller tyfoner, som kan påverka resan.

Vad behöver man ha med sig till Japan?

Förutom dina personliga tillhörigheter och resehandlingar, kan det vara bra att ha med sig en adapter för eluttagen, eftersom Japan har en specifik typ av eluttag. En frasbok på japanska eller en översättningsapp kan också vara till hjälp. Om du har specifika mediciner du behöver ta, se till att ha med dig recept och kontrollera att de är tillåtna i Japan.

Kan man dricka vattnet ur kranen i Japan?

Ja, kranvattnet i Japan håller hög kvalitet och är säkert att dricka i de flesta delar av landet.

Får man ta med Alvedon till Japan?

Alvedon, som innehåller paracetamol, är generellt tillåtet att ta med till Japan för personligt bruk. Dock bör du ha med dig originalförpackningen och eventuellt ett läkarintyg eller recept för att undvika missförstånd vid tullen.

Vad är billigt att köpa i Tokyo?

Även om Tokyo kan vara dyrt i vissa avseenden, finns det många saker som är prisvärda. Exempelvis kan man hitta prisvärda souvenirer, lokala snacks och hantverk i områden som Asakusa. Elektronik kan också vara billigare än i andra länder, beroende på valutakurs och var du shoppar.

Kan man betala med kort i Japan?

Kredit- och betalkort accepteras på många platser i Japan, särskilt i större städer och turistområden. Dock är Japan fortfarande i många avseenden ett kontantbaserat samhälle, så det är bra att alltid ha med sig kontanter, särskilt när man besöker mindre städer eller landsbygden.

Får man ta med choklad till Japan?

Ja, det är generellt sett tillåtet att ta med choklad till Japan för personligt bruk. Dock bör man vara medveten om att det kan finnas begränsningar för mängden man får ta med sig utan att behöva betala tull.

Om Travel Zmart

För oss handlar det inte om att sälja en resa – det handlar om att öppna dörrarna till en helt ny upplevelse. För oss är en upplevelse något som du ska bära med dig i resten av ditt liv.

Hör av dig med dina önskemål och funderingar, vi hjälper dig gärna att skräddarsy en oförglömlig upplevelse.
Kom ihåg – det kostar inget extra att boka via oss!

Boka din F1 resa 2024

Boka din F1 resa 2024

• F1 resa fr 12495:-
• Flyg t/r
• 1 väska + handbagage
• 4 nätter på minst 3-stjärnigt hotell
• F1 biljett till 3 dagar
• Du väljer själv när du vill åka

läs mer
Island

Island

• Upplev Island fr 14990:-
• 4 nätter övernattning
• Inträde till SPA ingår
• 3 populära utflykter ingår
• Du väljer själv när du vill åka.

läs mer

Boka med oss

Här kan du få hjälp av erfarna resesäljare med just din resa. Skicka en förfrågan så kan vi hjälpa dig med ett erbjudande!

Hos Travel Zmart skräddarsyr vi gärna ett erbjudande på en resa sammansatt utifrån dina önskemål och behov, om det du vill ha inte går att söka eller boka på hemsidan.

Vad är 7+4?