SPENCER I SPANIEN

Córdoba - historia, arkitektur och vin

Spencer rapporterar från Córdoba i Spanien

Med över 300 000 invånare är Córdoba den pulserande historiska staden i södra Spanien. Du känner historiens vingslag då du vandrar över den Romerska bron och har floden Guadalquivir under dina fötter. Ett par unga musikanter spelar en flamencokavalkad på sina spanska gitarrer medan de förbipasserande instämmer med klappande händer och spontandans.

Följ med till Andalusiens tredje största stad där du förstås också äter och dricker gott!

Moskékatedralen, La Mezquita, ligger i hjärtat av staden och är inte bara fascinerande för mig som teolog utan har något som alla kan förundras över. Stanna upp och begrunda arkitekturen, såväl exteriört som interiört. Låt dig förtrollas av de sublima bågarna som minner om en tid då byggnaden var aktiv som moské. De tända ljusen, krucifixen och de många sidoaltaren ger en romersk-katolsk prägel på en annars mycket morisk stil. Rör dig sedan in mot den senare delen där högaltaret finns och där det varje söndag firas mässa. Luta dig tillbaka i kyrkbänken och kontemplera över mönster och kulörer i taket. Platsen är en populär sevärdhet där du enklast bokar dina biljetter en tid före besöket.

Efter en trevlig och lärorik visit intager jag en välsmakande och prisvärd måltid på restaurangen El Rincón de Carmen mitt i de judiska kvarteren. På menyn finns många typiska anrättningar från Córdoba, till exempel flamenquín (panerat fläskkött fyllt med iberisk skinka). Välj om du sitta inomhus eller på den mysiga innergården. Är du ute efter tapas eller kanske tomatbaserade soppan salmorejo (karakteristiskt för Córdoba) rekommenderar jag restaurangen Garum 2.1.

Córdoba är förresten särskilt känt för sina många ”patios cordobeses”: blomstersmyckade innergårdar som bär på en rik historia. Vid en längre vistelse kan du med fördel kliva på en slumpmässig lokalbuss och färdas genom staden. Hoppa av där du finner det intressant. Jag klev av alldeles i närheten av Plaza de las Tendillas och intog en aperitif före middag på Michelin Guide-restaurangen Casa Pepe de la Judería.

För en musik- och dryckesintresserad har staden mycket att erbjuda. På Jazz Café Córdoba kan du njuta av blues och jazz. Vissa kvällar arrangeras jam, vilket jag hade turen att få vara med på. I några timmar pågick det spontana musicerandet med musiker från både Spanien och Latinamerika där undertecknad fick sköta sångdelen. En vinprovning hann jag också uppleva på Ordoñez Taberna y Vinoteca alldeles i närheten av moskékatedralen. Restaurangen ligger något högre i pris men har ett gediget vinutbud som de gärna berättar om. Prova ett icke-filtrerat naturvin i kombination med spansk skinka och ost. Det finns sittplatser såväl inne som ute på terrassen.

Summa summarum: vill du upptäcka det riktiga Andalusien och Spanien är Córdoba, jämte Sevilla, givna resmål. Fördelen med Córdoba är att det är fullt möjligt att besöka under en dag (som en dagsutflykt från till exempel Málaga) och få ut mycket valuta för pengarna. Jag rekommenderar tre nätters övernattning för att i lugn och ro känna in den andalusiska atmosfären.

Om Travel Zmart

För oss handlar det inte om att sälja en resa – det handlar om att öppna dörrarna till en helt ny upplevelse. För oss är en upplevelse något som du ska bära med dig i resten av ditt liv.

Hör av dig med dina önskemål och funderingar, vi hjälper dig gärna att skräddarsy en oförglömlig upplevelse.

Kom ihåg – det kostar inget extra att boka via oss!

Boka din F1 resa 2024

Boka din F1 resa 2024

• F1 resa fr 12495:-
• Flyg t/r
• 1 väska + handbagage
• 4 nätter på minst 3-stjärnigt hotell
• F1 biljett till 3 dagar
• Du väljer själv när du vill åka

läs mer

Boka med oss

Här kan du få hjälp av erfarna resesäljare med just din resa. Skicka en förfrågan så kan vi hjälpa dig med ett erbjudande!

Hos Travel Zmart skräddarsyr vi gärna ett erbjudande på en resa sammansatt utifrån dina önskemål och behov, om det du vill ha inte går att söka eller boka på hemsidan.

Vad är 7+4?