RESETIPS

Latinamerika – En reseberättelse i 4 delar

Santo Domingo - en vandring i den koloniala stadsdelen

Vi är glada att kunna lansera en serie blogginlägg med vår reseexpert Spencer Strandh när han utforskar Latinamerika. Följ med honom på en spännande resa genom några av kontinentens mest fascinerande platser, där han delar med sig av insider-tips, lokala kulturella upplevelser och praktiska råd för att göra din egen resa minnesvärd.

Häng med oss när vi upptäcker de rika kulturarvet, de hisnande landskapen och de smakrika kulinariska upplevelserna som Latinamerika har att erbjuda!

Spencer i Dominikanska republiken, del 1.

“Jag är i vanliga fall inte så begeistrad av guidade turer. Men när jag möter den karismatiske turistguiden Willy i korsningen El Conde-Isabel La Católica är det svårt att tacka nej till en halvdagsvandring för en moderat peng i den dominikanska huvudstaden.”

Vi börjar med de klassiska monumenten i Zona Colonial i hjärtat av Santo Domingo. Arkitektur och stadsmiljö känns igen från min stående destination under många år – Spanien. Årtal och namn på såväl kolonisatörer som patrioter nämns i massor och jag hinner knappt reflektera innan det är dags för mer kulturhistoriska kuriosa.

Vi sticker in huvudet i en smyckesaffär, provar choklad på en kakaofabrik, botaniserar i en cigarrgömma, kikar in i ”nya världens” första katedral och prutar i en souveniraffär. Vi får provsmaka utan köptvång och människorna tycks respektera min integritet. Turismen blir allt viktigare för den dominikanska ekonomiska utvecklingen; i de historiska delarna patrullerar därför en särskild turistpolis till förmån för utländska besökare.

För varje moment inser jag på djupet värdet av mina år med spanskstudier i teori och praktik. Guiden Willy är inte sen att greppa telefonen för att fotografera mig i olika situationer. Han hörsammar också mitt önskemål, som gammal religionsvetare, att denna söndag få se frikyrkor som firar gudstjänst ute i ”bushen”.

Den autentiskt dominikanska upplevelsen
När vi så letar oss in i Villa Francisca, ”El Barrio” (typ The Hood), blir jag genast något ängslig.

– Jag har guidat i tjugo år, alla känner mig, säger Willy med solklar dominikansk dialekt.

Och visst känner han ”alla”. Poliser, pastorer, försäljare, restaurangägare och förbipasserande. Alla tycks hälsa på honom med ett leende. Vår promenad genom det, milt sagt, problematiska området går alldeles utmärkt och få verkar lägga märke till oss. Kanske hjälper mina solglasögon och det faktum att jag bär dominikanska flaggan på kepsen. I sällskap med en inhemsk person har man i regel så kallat ”hood pass”.

– Utlänningar brukar vilja se verkligheten bortom monument och turistfällor, konstaterar Willy.

En kavalkad av intryck
Slutligen intar vi en utsökt lunch Downtown Santo Domingo men ingen turist syns till på restaurangen. Jag konstaterar att mänsklig kontakt och språk är nycklar till att få en maximal upplevelse på en ny plats. Willy erbjuder ivrigt fler guidade turer, varpå jag svarar att jag ska fundera på saken. Trots att man är ung i sinnet blir det någon gång – ”memory full”…

I del 2 får vi höra mer om Teleférico – Santo Domingos linbana och hur det fungerar att ta en Gua-gua till stranden.

Boka din F1 resa 2024

Boka din F1 resa 2024

• F1 resa fr 12495:-
• Flyg t/r
• 1 väska + handbagage
• 4 nätter på minst 3-stjärnigt hotell
• F1 biljett till 3 dagar
• Du väljer själv när du vill åka

läs mer
Island

Island

• Upplev Island fr 14990:-
• 4 nätter övernattning
• Inträde till SPA ingår
• 3 populära utflykter ingår
• Du väljer själv när du vill åka.

läs mer

Boka med oss

Här kan du få hjälp av erfarna resesäljare med just din resa. Skicka en förfrågan så kan vi hjälpa dig med ett erbjudande!

Hos Travel Zmart skräddarsyr vi gärna ett erbjudande på en resa sammansatt utifrån dina önskemål och behov, om det du vill ha inte går att söka eller boka på hemsidan.

Vad är 7+4?