Hurtigruten kryssning Kirkenes – Bergen

6 dagars klassisk resa söderut fr. 8 167:-

Besök några av de vackraste landskapen längs den norska kusten.

Upplev Senja, Vesterålens skärgård, häpnadsväckande Lofoten samt Helgelandskusten. Håll utkik efter valar och en rad arktiska fåglar, bland annat havsörnar och en mängd olika flyttfåglar.

Mellan maj och oktober kanske fartyget tar en sväng in i Trollfjorden och gör en 180-gradersmanöver i den smala fjorden.

Följ med på två tillvalsvandringar eller på några av de upp till 20 säsongsutflykterna som finns som tillval, däribland en båttur kring Lofoten eller en ridtur till en pittoresk strand.

Avresedatum: Regelbundna avgångar året runt.

Pris från: 8 167:-

FARTYG:

I PRISET INGÅR
• 6-dagarsresa i vald hyttkategori

Ombord ingår
– Helpension (frukost, lunch och middag)
– Aktiviteter och föreläsningar ombord
– Middag med kaptenen och en avskedstillställning
– Engelsktalande reseledare

DAG 1 – Kirkenes

Alle man ombord!

Din resa börjar i Arktis och staden Kirkenes, bara några mil från den ryska gränsen, men längre österut än både Sankt Petersburg och Istanbul.

I staden finns många ryska influenser; vägskyltar på både norska och ryska, en månatlig rysk marknad samt Russermonumentet.

Andra världskriget
På Varangermuseet kan den historieintresserade lära sig mer om stadens prövningar under andra världskriget. Kirkenes bombades totalt 328 gånger på fyra år, vilket gör den till den näst mest bombade platsen under kriget efter Malta.

Om du vill få en djupare inblick i denna mörka period ska du besöka skyddsrummet Andersgrotta från andra världskriget som rymmer upp till 2 500 personer under jorden.

Norges norra gränsområde
I hamnen Vardø hittar du den stjärnformade fästningen Vardøhus, byggd 1737. Det är världens nordligaste fästning och här finns än idag militär verksamhet.

Vi seglar längs kusten för att på kvällen nå den lilla hamnen Båtsfjord och fortsätter sedan till Berlevåg. Du kanske kan skymta Tanahorn i väster eller se Kjølnes fyr blinka över Barents hav på toppen av en klippa.

DAG 2 – Mehamn – Tromsø

Unika arktiska landskap

Vi lägger återigen till i Honningsvåg, där vi anordnar en tidig utflykt med frukost på Nordkap. Fartyget styr sedan mot Hammerfest, där du kan besöka den Unesco-listade meridianpelaren. Här kan du också följa med på en kort fjällexpedition och lära dig mer om traktens polarhjälte och kock, Adolf Henrik Lindstrøm.

Vi fortsätter söderut till Øksfjord och gör ett kort stopp i den gamla handelsstationen Skjervøy.

Midnattsäventyr
Vi lägger sedan till i Tromsø i god tid för att lyssna till en midnattskonsert i Ishavskatedralen. På sommaren kan du också följa med på en båttur och utforska Tromsø under midnattssolen. Du kan också titta in på Ølhallen och ta en öl.

TILLVALSUTFLYKTER (urval)
Frukost på Nordkap
Föreställ dig att äta frukost på toppen av Europa. Du får njuta av mer än bara frukost på den natursköna bussturen från Honningsvåg till Nordkap, en av Europas nordligaste punkter.

Världens nordligaste stad
Följ med oss på en busstur där vi får veta mer om händelserna som har format Hammerfest, staden högst upp i Europa.

Ett liv på isen: en polarhjältes berättelse
Kom ut i det fria och lär känna en av polarhistoriens största hjältar på denna utflykt från Hammerfest till det närbelägna fjället Salen.

Snöskotertur i polarnatten
Följ med oss på en oförglömlig snöskotertur i polarnatten i en av Europas mest extrema och spännande natur.

DAG 3 – Tromsø – Stamsund

Lofoten – hisnande natur

Historia och kultur
På morgonen lägger vi till i Harstad som är utgångspunkten för en av våra klassiska utflykter – en smak av Vesterålen. Här får du uppleva historia, vackra landskap och kulturarv och går sedan ombord på fartyget igen i Sortland.

De som stannar kvar ombord får uppleva passagen genom Risøyrenna, en grund kanal som anlades för Hurtigruten i början av 1920-talet.

Lofoten och Trollfjorden
Var beredd på några av resans mest storslagna naturupplevelser när vi seglar genom ögrupperna Lofoten och Vesterålen. Lofoten är känd över hela världen för sin vackra natur med branta fjäll, vilda natur och små pittoreska fiskelägen. Detta är för många resans absoluta höjdpunkt.

Efter ett kort stopp i den lilla byn Risøyhamn fortsätter vi till Stokmarknes – orten där Hurtigruten grundades för mer än 125 år sedan. Passa på att besöka Hurtigruten-museet när du är här.

När vi fortsätter söderut känns det som om vi ska kollidera med en fjällvägg, men det är ingen fara. Kaptenen navigerar vant igenom det trånga Raftsundet som omges av nära 1 000 meter höga fjälltoppar.

Vi är nu framme vid den förtrollande Trollfjorden. Om vädret tillåter går vi in i fjorden med de branta fjällväggarna som är så nära att det känns som man kan sträcka ut handen och ta på dem. En oförglömlig upplevelse!

Nästa stopp är Svolvær, där du kan välja mellan flera olika utflykter. Ta en ridtur på stranden, följ med på en naturskön vandring, åk på båttur i fjorden eller koppla av på någon av stadens kaféer, pubar eller restauranger.

TILLVALSUTFLYKTER (urval)

Lofoten
Upptäck Lofotens när vi besöker en av ögruppens fiskebyar. Lär dig mer om ölivet samt områdets natur och historia.

Lofotpils bryggeri
Om du gillar öl vill du för allt i världen inte missa denna tur till Lofotens första hantverksbryggeri. Träffa Lofotpils ägare och lär dig hur de brygger perfekt öl.

Lofoten till häst
Upptäck Gimsøys kust under en ridtur. Islandshästarna vi rider på passar både nybörjare och erfarna ryttare.

RIB-äventyr i Lofoten
Följ med på en spännande båttur i Lofoten. Stanna till för ett mellanmål i en fiskeby på ön Skrova, känd för sitt vackra väder och sina bildsköna vyer.

DAG 4 – Bodø – Rørvik

Romantiskt möte med De syv søstre

Trolldom och ihåliga fjäll
Att korsa polcirkeln är en viktig händelse och det firar vi ute på däck med en arktisk tradition – en sked torskleverolja.

Längs Helgelandskusten passerar vid det underliga fjället Torghatten (258 meter över havet), som känt för sitt karaktäristiska hål genom mitten. Hålet är 160 m långt, 35 meter högt och 20 meter brett och bildades under istiden. Följ med på en vandring upp på fjället.

En annan höjdpunkt är fjällkedjan De syv søstre. Det är lätt att förstå hur de sju vackra fjälltopparna gav inspiration till den gamla legenden om hur sju vackra trollsystrar togs tillfånga och förvandlades till sten i soluppgången.

Från ejdrar till lax
Vi gör ett kort stopp i den idylliska före detta handelsstationen Nesna innan vi fortsätter till Sandnessjøen. Härifrån kan man följa med på en utflykt till Vegaöarna som finns med på Unescos världsarvlista på grund av öbornas i århundranden hållbara livsstil som bygger på den numera unika skörden av ejderdun.

I Brønnøysund kan du besöka Norsk Havbrukssenter och få en informativ rundvisning och smaka på färsk lax (april till oktober).

Trots att vi nu befinner oss söder om polcirkeln finns det fortfarande goda chanser att få se norrsken på vintern. Även om man inte reser under perioden för midnattssol får man ändå en känsla av ständigt dagsljus under sen vår och tidig sommar.

TILLVALSUTFLYKTER (urval)

Unesco-listade Vegaöarna
Följ med på en båttur till de Unesco-skyddade Vegaöarna och lär dig mer om öarnas unika verksamhet att ta tillvara på ejderdun.

Ett besök hos laxen
Lär dig mer om laxens livscykel samt om fiske och odling av lax under den här rundturen på Norsk havbrukssenter i Toft..

Vandring till Torghatten
Vandra upp till och igenom det distinkta hålet på det legendariska berget Torghatten och njut av vackra panoramavyer.

DAG 5 – Trondheim – Ålesund

Gotisk arkitektur och en underjordisk sjö

Trondheim
Idag har du chans att utforska trästaden Trondheim som har en spännande historia. Besök den majestätiska Nidarosdomen, byggd över Olof den heliges gravplats, en vikingakung som regerade i Norge från 1015 till 1028.

Spektakulära landskap och livet till havs
Under vår resa längs kusten kommer du att märka hur viktigt fisket är för Norges kustsamhällen.

Kristiansund brukar kallas Norges klippfiskhuvudstad, tack vare dess långa historia som landets exportcentrum för torkad fisk. Här kan du följa med på en utflykt längs Atlanthavsvägen, en av Norges nationella turistvägar. Den åtta kilometer långa vägen sträcker sig över åtta broar och omges av sagolika landskap och öppet hav.

En annan spännande utflykt är den till Bergtatt marmorgruva där vi tar dig med på en båttur in i fjället över en upplyst underjordisk sjö. Inne i gruvans ”stora sal” serveras sedan en måltid. De som stannar kvar ombord i Kristiansund får uppleva när fartyget går över öppet hav mot Molde – Rosornas stad. Bortom fjorden i fjärran kan man se Romsdalsalpernas många toppar – det så kallade Moldepanoramat.

TILLVALSUTFLYKTER
Trondheim med Nidarosdomen
Följ med på rundtur med buss i Trondheim, en gammal stad som är rik på historia och kultur och är ett av Norges centrum för utbildning och forskning

Nidarosdomens dolda rum
Utforska de hemliga rummen djupt inne i Nidarosdomen i Trondheim under en exklusiv rundtur reserverad för Platinum-gäster.

Atlanthavsvägen
Njut av en av världens vackraste vägar när vi följer Atlanthavsvägen på den här avkopplande resan längs den majestätiska kusten.

Bergtatt – en magnifik marmorgruva
Följ med ned till Bergtatt, en marmor- och kalkstensgruva djupt inne i berget och åk flotte på den upplysta underjordiska sjön.

DAG 6 – Ålesund – Bergen

Sluthamnen Bergen

Nattstopp
Under natten stannar fartyget i Ålesund, Torvik och Måløy medan resan går mot sitt slut. Innan vi lägger till i Bergen återstår ännu några fascinerande naturupplevelser, bland annat den pittoreska Nordfjorden nedanför glaciären Jostedalsbreen. Här öppnar sig fjorden mot öster och sträcker sig 9 mil in i landet.

Vi närmar oss Bergen
På morgonen lägger vi till i Florø, Norges västligaste samhälle.

Några sjömil söder om Florø kommer vi fram till inloppet av vackra Sognefjorden och får njuta av utsikten över de många öar som radar upp sig längs kustlinjen. När vi sedan lägger till i Hansastaden Bergen tar vi med oss unika minnen från en alldeles unik del av världen. Vi hoppas att snart få se dig ombord igen!

Om du vill uppleva mer av Norge rekommenderar vi vår utflykt Stadssightseeing i Bergen (säljs endast ombord) eller något av våra program efter sjöresa där du får uppleva mer av norsk gastronomi, kultur och landskap.

AKTUELLA PRISER

Pris från: 8 167:-
Priserna ändras dagligen.

I PRISET INGÅR
• 6-dagarsresa i vald hyttkategori

Ombord ingår
– Helpension (frukost, lunch och middag)
– Aktiviteter och föreläsningar ombord
– Middag med kaptenen och en avskedstillställning
– Engelsktalande reseledare

Lagstadgad resegaranti ställd till Kammarkollegiet ingår.

Vi hjälper dig gärna att boka hotell och flyg till din kryssning.

INTRESSEANMÄLAN
Namn på huvudresenär i denna förfrågan. Skicka in intresseanmälan och vi återkommer med totalpris för ditt sällskap. Observera att detta bara är en intresseanmälan och inte bindande på något vis.
Ange antalet vuxna deltagare som totalt skall följa med i ert sällskap.
Ange gärna det antal barn som inte fyllt 12 år när resan avgår.

Vad är 7+4?