SPENCER I SPANIEN

Fuengirola - internationella festivalen för 28:e året

Spencer rapporterar från Feria Internacional de los Países

Ett 30-tal länder var representerade när det var dags för Feria Internacional de los Países på spanska Solkusten. Under maj månads första fem dagar pågick festivalen på marknadsplatsen i Fuengirola och efter många års uppehåll hade Sverige åter representation på plats.

Besöksantalet uppskattas upp till en miljon och arrangemanget är unikt i sitt slag i Andalusien.

Fuengirola är en populär ort bland skandinaver och ligger en halvtimme från Málagas flygplats. Dit flyger du på cirka fyra timmar från bland annat Arlanda och Västerås. Det finns en lång historia med svensk närvaro i staden och 1968 grundades Spansk-nordiska föreningen som idag samlar runt 2500 medlemmar. Det är inte minst det milda klimatet invid Medelhavet, det breda utbudet av golfbanor och livsstilen som lockar svenskarna att bosätta sig permanent eller säsongsbetonat i södra Spanien.

Den internationella ferian är en festival som gick av stapeln för 28:e året. Festivalen inleddes med en pampig parad genom Fuengirolas gator där ett 30-tal länder visade upp nationaldräkter, folkdans, musik och andra kulturella yttringar. Marschen genom Fuengirola avslutades på marknadsplatsen där folkfesten blev ett faktum. På plats fanns tivoli för de små, hantverks- och matmässa samt höjdpunkten med en festlokal för respektive deltagarland.

Tack vare ett antal svenskar på kusten fick Sverige på nytt en egen festlokal, så kallad ”caseta”. I det som arrangörerna kallade Sverigehuset fick besökarna, i hög grad spanjorer – en försmak av svensk kultur. Svenskt fika, hemgjorda köttbullar och tre sorters svensk öl att skölja ner med. Även undertecknad fick förmånen att bidra med svensk dansbandsmusik i egenskap av trubadur samt party-DJ. Det gamla uttrycket från nöjespalatset Nalen, ”Festligt, folkligt, fullsatt” är rätt ord för att beskriva stämningen på festivalen. Stundtals var det svårt att ta sig fram i folkmassan och dansen tycktes aldrig vilja ta slut.

Det är ingen överdrift att hävda att Spanien är ett land som värderar familjära festligheter högt. Förutom denna stora internationella festival finns det andra lokala fester i Fuengirola, ibland med religiösa undertoner. Särskilt i oktober när det lokala skyddshelgonet Vår Fru av Rosenkransen firas med procession och aktiviteter för stora och små. Spanska Solkusten – Costa del Sol – är resmålet som bjuder på såväl energiska evenemang som harmoni på landsbygden uppe i bergen, varför inte ett besök på en vingård?

Om Travel Zmart

För oss handlar det inte om att sälja en resa – det handlar om att öppna dörrarna till en helt ny upplevelse. För oss är en upplevelse något som du ska bära med dig i resten av ditt liv.

Hör av dig med dina önskemål och funderingar, vi hjälper dig gärna att skräddarsy en oförglömlig upplevelse.

Kom ihåg – det kostar inget extra att boka via oss!

Boka din F1 resa 2024

Boka din F1 resa 2024

• F1 resa fr 12495:-
• Flyg t/r
• 1 väska + handbagage
• 4 nätter på minst 3-stjärnigt hotell
• F1 biljett till 3 dagar
• Du väljer själv när du vill åka

läs mer

Boka med oss

Här kan du få hjälp av erfarna resesäljare med just din resa. Skicka en förfrågan så kan vi hjälpa dig med ett erbjudande!

Hos Travel Zmart skräddarsyr vi gärna ett erbjudande på en resa sammansatt utifrån dina önskemål och behov, om det du vill ha inte går att söka eller boka på hemsidan.

Vad är 7+4?